Dezvoltarea și impactul anxietății în cazul migrenelor: O revizuire narativă

Dezvoltarea și impactul anxietății în cazul migrenelor: O revizuire narativă

Rezumat:

Migrena, o tulburare neurologică cronică, este asociată cu tulburări psihiatrice, anxietatea fiind una dintre cele mai frecvente. Această recenzie narativă explorează mecanismele comune și patogeneza tulburărilor de anxietate în prezența migrenelor. Ea discută factorii vasculari, nervoși și genetici care pot contribui la asocierea lor. Recenzia evidențiază caracteristicile clinice comune ambelor afecțiuni și subliniază necesitatea unei evaluări focalizate a anxietății la pacienții cu migrene. 

Diagnosticul precoce și un management eficient, inclusiv farmacoterapia și psihoterapia, pot îmbunătăți calitatea vieții acestor pacienți. În plus, este subliniată importanța măsurilor profilactice pentru a preveni viitoarele episoade de migrenă și pentru a reduce riscul de a dezvolta tulburări de anxietate.

Introducere și context:

Migrena este o tulburare neurologică prevalentă, caracterizată prin dureri de cap recurente.

Termenul “migrenă” derivă din cuvântul grecesc “hemicrania”, care înseamnă durere de cap unilaterală.

Migrena este mai răspândită și mai severă la femei, iar factorii de risc ai acesteia includ vârsta, sexul și educația.

Fiziopatologia migrenei a trecut de la o ipoteză pur vasculară la una neurovasculară.

Anxietatea, în special tulburarea de panică, tulburarea de anxietate generalizată și tulburarea obsesiv-compulsivă, este frecvent asociată cu migrena cronică.

Migrena și anxietatea: A Shared Pathophysiology:

Migrena și anxietatea au relații bidirecționale, una crescând riscul celeilalte.

Sistemul limbic, implicat în ambele afecțiuni, este sensibilizat în cazul migrenei cronice, ceea ce duce la tulburări de anxietate.

Disfuncția căilor serotoninergice și alterarea metabolismului serotoninei sunt implicate atât în migrenă, cât și în anxietate.

Factorii psihologici, cum ar fi sensibilitatea la anxietate și alterarea fricii legate de durere, contribuie la dezvoltarea anxietății în migrena cronică.

Factorii genetici, cum ar fi variațiile în gena COMT, sunt asociați cu o conectivitate funcțională modificată și cu riscul de anxietate la pacienții cu migrenă.

Migrena și anxietatea: Caracteristici clinice și asociații:

Atât migrena, cât și anxietatea se manifestă ca episoade paroxistice declanșate de stimuli fizici, emoționali sau sociali.

Caracteristicile clinice se suprapun, incluzând tulburări autonome, comportamente de evitare și simptome psihologice precum sensibilitatea la anxietate.

Co-apariția tulburărilor de anxietate afectează semnificativ calitatea vieții la pacienții cu migrenă.

Studiile relevă o incidență mai mare a tulburărilor de anxietate, în special la pacienții cu migrenă cronică.

Anxietatea la pacienții cu migrenă duce la creșterea costurilor medicale și la reducerea calității vieții.

Concluzii:

Această recenzie narativă subliniază fiziopatologia comună între migrenă și tulburările de anxietate, explorând factorii vasculari, nervoși și genetici. Ea subliniază necesitatea unei evaluări focalizate a anxietății la pacienții cu migrenă pentru un diagnostic precoce și un management eficient. Este evidențiat impactul anxietății asupra calității vieții la pacienții cu migrenă, subliniind importanța măsurilor profilactice pentru a preveni episoadele de migrenă și a reduce riscul de a dezvolta tulburări de anxietate. Revizuirea solicită acordarea unei atenții specifice comorbidităților psihiatrice în cazul migrenei și punerea în aplicare a unor strategii de gestionare adaptate.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *